Szolgáltatások

Protetika

A protetika a fogpótlás szakterülete. Kevésbé ismert tény, hogy a fogak hiánya ugyanolyan, ha nem komolyabb gondokat okozhat, mint a rossz, helytelenül ápolt meglévő fogak. A foghiánnyal szomszédos fogak egy idő után elindulhatnak a rés irányába, instabillá válhatnak vagy bedőlhetnek a szájüreg felé. Ennek elkerülése érdekében a hiányzó vagy súlyosan letört fogak pótlása elengedhetetlen.

A fogak pótlására több megoldást is tudunk javasolni a FogArt rendelőjében. A különböző protézis fajták közül például az alábbiakat különböztetjük meg:

Részleges fogsor: abban az esetben készül, ha a páciens néhány foggal rendelkezik, azonban ezek száma nem elegendő a rögzített pótlás készítéséhez.

Kombinált fogsor: Kombinált fogsorokról akkor beszélünk, ha a szájban rögzített és kivehető fogpótlást is alkalmazunk. Ilyenkor a rögzített rész lehet korona, híd, a kivehető fogpótlás pedig a fogsor. A kombinált fogsorok olcsóbb megoldást nyújtanak, mint az implantátumok, de a műanyag fogsoroknál drágábbak. A különböző foghiánnyal, eltérő anatómiai adottságokkal rendelkező esetek különböző megoldásokat kívánnak, így a kombinált fogsorokat egyénenként tervezni kell.

Teljes fogsor: teljes foghiány esetén készítjük. Az ilyen fogsort vákuumhatás tartja a helyén, azonban az állcsontgerinc folyamatos sorvadása miatt ennek időnkénti alábélelése, vagy cseréje szükséges.

 

A fentiekkel szemben, a teljesen rögzített pótlásokat általában súlyosan sérült, nagy kiterjedésű fogszuvasodás vagy törés által károsított fogak helyreállítására és a további sérülésének megelőzése érdekében készítünk, de készülhetnek más fogpótlások horgonyaként (kombinált fogpótlás) illetve meglazult tartószerkezetű, mozgó fogak stabilizálása céljából.

A rögzített pótlások fajtái az alábbiak.

Fémkerámia hidak, koronák: A fémkerámia korona fémvázra égetett porcelánleplezéssel készül. A porcelán időtálló, nem színeződik el. Az őrlő területen megfelelő megoldás, mert a rágóerőt optimálisan átviszi a fogakra és hídpótlás is készülhet belőle. A hidak kiválóan alkalmasak foghiány megszüntetésére is.
Fémmentes (cirkónium) hidak, koronák: A cirkónium koronák és hidak az úgynevezett vállas csiszolással készülnek. Ez a technológia biztosítja a rendkívüli pontosságot, aminek köszönhetően a fogpótlás tökéletes illeszkedik a fog felszínéhez, így kiküszöböli a másodlagos fogszuvasodás veszélyét, és a korona alatti fogat hosszú időre konzerváljuk.

A vállas preparálás teszi lehetővé azt is, hogy a fogágy épségben maradjon és évek múlva is gyulladásmentes legyen, illetve hogy az elkészült és beragasztott cirkónium fogpótlások hosszú évekig, akár évtizedekig jól funkcionáljanak.

A cirkon korona teljes egészében fémmentes fogpótlás, tehát a fémérzékeny páciensek számára is kiváló. A tudományos kutatások alapján a cirkónium semmilyen allergént nem tartalmaz, tehát a későbbi kellemetlenségek is áthidalhatók vele.
Porcelán héjak: A porcelán héjak egyedileg készített vékony rétegek, amelyeket fogorvosunk a fogakra ragaszt. Leggyakrabban a kisebb külalaki torzulással rendelkező vagy a fogfehérítésre nem megfelelően reagáló fogakra készítünk héjat. A porcelán héjak nagy előnye, hogy minimális foganyag veszteséggel.

 

A fogászati gyakorlatban közismertek a különböző harapásemelő sínek is. Harapásemelő sínt olyan esetekben készítünk, amikor mélyharapás vagy egyéb, az alsó és felső fogsor érintkezésével kapcsolatos rendellenesség alakul ki.

Mi is az a mélyharapás?

A felső metszőfogak átlagosan 1-1.5 mm-t takarnak az alsókból. Ha ez a takarás ennél nagyobb, akkor beszélnünk mélyharapásról, aminek különböző fokozatai vannak. Minél nagyobb ez a távolság, annál súlyosabb esettel állunk szemben, amely mindenképpen megoldásért kiállt, és ennek nem csak esztétikai okai vannak.

A harapásemelő sínek mellett a mélyharapás másik sikeres megoldása a fogszabályozó készülék viselése lehet.

További szolgáltatások

Miben segíthetünk?

Amennyiben szeretnél kollégánkhoz időpontot foglalni, vagy csak szeretnéd megosztani velünk véleményed – akár érdeklődőként, akár páciensként –, küldj üzenetet, keress minket e-mailben vagy telefonon.

  * kötelező mező

  E-mail

  info@fogart.hu

  Telefon

  +36-23/310-455
  +36-20/584-47-75

  Nyitvatartás

  Hétfőtől-Csütörtökig: 8:00-20:00
  Péntek: 08.00-14.00
  Röntgen nyitva tartás:
  Hétfőtől-Csütörtökig: 08.00-19.00
  Péntek: 08.00-13.00

  Cím

  2051 Biatorbágy,
  Vasút utca 7.

  Mivel fizethetsz nálunk?